perjantai 18. huhtikuuta 2014

Gamla Stan







Museologian ainejärjestön matkassa suuntasin viikonlopuksi keväiseen Tukholmaan. Kamera oli kyllä matkassa, mutta mielenkiintoinen ohjelma ja hyvä seura veivät huomion niin, että kuvailu jäi sivuseikaksi. Vanhan kaupungin kujia en kuitenkaan voinut vastustaa. 

Täytyy sanoa, että olen jotenkin onnistunut sivuuttamaan Tukholman potentiaalisena matkakohteena - enkä ymmärrä miksi! Upea kaupunki, näin lähellä ja täynnä kiinnostavia museoita. No ehkä muitakin kohteita...
 Katsottavaa jäi joka tapauksessa vielä monen ekskursion täytteiksi.

keskiviikko 16. huhtikuuta 2014

Makeaa mahan täydeltä




Makeitakin herkkuja cokctail-tupareissa tarjoiltiin. Suklaassa uitetut viinirypäleet olivat hitti - niin yksinkertainen, mutta aivan loistavan herkullinen tarjottava. Tikutettuina myös erittäin kätevä: ei sotke ja helppo syödä. Muitakin suklaassa dipattuja hedelmiä olisin halunnut, mutta toteutus jäi puolitiehen ja oli tyydyttävä vaahtokarkkeihin. Ei sillä, etteivät nekin olisi maistuneet.

Dominokeksien halpisversiot uivat nekin valkosuklaassa ja saivat pintaansa mariannemurskaa. Nämä olivat mielestäni kauniita ja niissä yhdistyivät monet omista suosikkimauistani, mutta kovan keksin syöminen tikusta ei ollut ehkä kaikkein toimivin ratkaisu.

Sen sijaan pienet omenapiiraat, jotka syntyivät kaupan lehtitaikinasta, omenaviipaleista, sokerista ja kanelista, olivat erittäin onnistunut kokeilu. Helppoa, nopeaa ja hyvää - juuri sopivaa tilanteeseen, jossa tarjolle halutaan monenlaisia herkkuja ilman päiväkausia kestäviä valmisteluita.

Näiden lisäksi tarjolla oli mustikkamoussea ja suupaloiksi leikattua brownieta. Ja tietysti skumppaa ja vähän booliakin. Illan päätteeksi käytiin testaamassa uusi lähijuottola ja seuraavana aamuna sai nautiskella rääppiäisistä, joita jäi yli juuri sopiva määrä. Onnistuneet pippalot siis!

keskiviikko 2. huhtikuuta 2014

Rapucroissantit


Uuden kodin tupareita vietettiin cocktail party -teemalla ja tarjolla oli skumppaa ja kaikenlaista pikkupurtavaa. Yhdeksi suosikiksi nousivat raputäytteiset minicroissantit, jotka valmistuivatkin helposti kaupan purkkitaikinasta!


Minikokoiset rapucroissantit

Purkillinen valmista croissant-taikinaa säilyketölkissä

Täyte
katkarapuja pakasteesta
maustamatonta jugurttia
majoneesia
kevätsipulia
sitruunan mehua
suolaa ja pippuria

Silppua sulatetut kuorettomat katkaravut ja kevätsipuli. Sekoita joukkoon loput ainekset ja mausta seos. Avaa croissant-taikina tölkistä ja levitä pöydälle. Nipistele valmiiksi leikatut taikinakolmiot suorakaiteiksi ja leikkaa levyt sitten pieniksi neliöiksi. Aseta nokare täytettä jokaiselle neliölle ja taita kaksi vastakkaista kulmaa päällekäin. Purista taikina tiukasti kiinni. Paista croissant-tölkin ohjeen mukaan.


Rapuherkkujen lisäksi tarjolla oli vaikka mitä muutakin, ainakin hummusta ruisleivällä (kuvassa), kylmäsavulohta ja tuorejuustoa patongilla, kreikkalainen salaatti cocktail-tikuissa ja aurinkokuivattua tomaattia ja fetamoussea kurkkuviipaleilla, mutta nämä kaikki olivat jääkaapissa vieraiden tuloon saakka ja sitten ei enää ollutkaan aikaa valokuvaamiseen... Voin kuitenkin vakuuttaa, että hyvää oli!