sunnuntai 11. toukokuuta 2014

Juvetsi eli kreikkalainen makaronilaatikkoPääsiäisen pyhinä oli aikaa kokeilla sellaisia ruokalajeja, jotka olivat jääneet to do -listalle roikkumaan. Yksi näistä oli Makumatka Kreikkaan -ohjelmasta joskus muinoin bongaamani juvetsi. Juvetsi on lihapata, joka perinteisesti tehdään lampaanlihasta ja orsosta eli riisinjyvänmallisesta pastasta. Aikaa sitten olin jo ostanut pussin kyseistä pastalajiketta kaappiin juuri tätä varten. Lampaaseen taas en edes pääsiäisen kunniaksi raskinut koskea, kiitos opiskelijabudjetin, mutta tarjouksesta ostamani karjalanpaistiliha toimi erinomaisena korvikkeena. Ohjelmasta muistilapulle kirjoitettu reseptikin oli ehtinyt kadota jo monta kertaa, mutta ohjeita löytyi googlailemalla helposti. Niistä yhdistin ja sovelsin seuraavan oman näkemykseni:

Juvetsi
öljyä
800g karjalanpaistilihoja
2 punasipulia
3 valkosipulinkynttä
500g tomaattisosetta
1 kanelitanko
30g voita
oreganoa
suolaa & pippuria
8dl vettä

400g orsoa eli jyvämakaronia

Ruskista karjalanpaistilihat pannulla kahdessa erässä, pelkkä pintaväri riittää. Nosta lihat uunipataan odottamaan. Kuullota silputut sipulit ja valkosipulit öljyssä. Lisää tomaattimurska, mausteet ja voi pannulle ja anna seoksen kiehahtaa. Kaada kastike sitten lihojen sekaan pataan ja lisää sinne myös vesi. Nosta kannella peitetty pata uuniin n. 175 asteeseen kahdeksi tunniksi tai kunnes liha on kypsää ja mureaa.

Nosta pata uunista ja kaada sekaan jyväpasta. Voit lisätä hieman nestettä, jos on tarpeen. Laita pata takaisin uuniin ainakin puoleksi tunniksi tai kunnes pasta on imenyt nesteen ja kypsynyt. Tarjoillessa ruuan pinnalle voi ripotella hienoa juustoraastetta, vaikkapa parmesaania.


Meillä tämä ruoka teki kauppansa erinomaisesti - yhteistuumin sitä päädyttiin kuvailemaan kreikkalaisversioksi makaronilaatikosta. Ja vähän parempaa makaronilaatikkoa se onkin: pehmeäksi hautunut kokoliha rökittää jauhelihan mennen tullen ja jyvämakaronitkin vain sujahtelevat niin mukavasti kurkusta alas. Nam!

4 kommenttia:

 1. Blogissasi näyttää olevan hyviä reseptejä! Mitä jos liittäisit sen meidän Etsiresepti.fi sivustoon, jotta voisimme linkittää siihen?

  Etsiresepti on ruokayhteisö, joka kokoaa reseptejä monilta suomalaisilta ruokasivuilta ja blogeilta. Monet ovat jo ilmoittautuneet tänne ja hyötyvät siitä, että annamme heille huomattavasti enemmän liikennettä.

  Liittyäksesi ilmaiseksi Etsireseptiin, klikkaa vain tästä: http://www.etsiresepti.fi/mene-mukaan-ruokablogien-kärkeen


  Ystävällisin terveisin,
  Etsiresepti.fi

  VastaaPoista
 2. Tää resepti menee kyllä kokeiluun! :) Mutta pakko sanoa, että kreikkalainen makaronilaatikko on pastitsio, juvetsi on pata.. ;)

  VastaaPoista
 3. Giouvetsi ja orzo pasta oikeat nimitykset. Tässä ruuassa kreikkalaiset käyttää jäniksen lihaa.

  VastaaPoista
 4. Giouvetsi ja orzo pasta oikeat nimitykset. Tässä ruuassa kreikkalaiset käyttää jäniksen lihaa.

  VastaaPoista